Hvis der skulle komme et menneske forbi

sdrDet er ved, at være et stykke tid siden jeg sidst har blogget, da jeg har valgt at rengøre bloggen lidt. Helt rengjort er den dog ikke. Der er utrolig mange indlæg som jeg gerne vil give nye kategorier og tags, men det må vente, for jeg har lyst til, at skrive om bøger jeg har læst. I dag anmelder jeg en af de meget omtalte bøger i den danske litteratur, nemlig Hvis der skulle komme et menneske forbi af den meget unge forfatter Thomas Korsgaard. Jeg vil i dag forsøge, at anmelde bogen udfra et engelsk/amerikansk koncept som jeg stødte på, på Instagram forleden, og som måske kan gøre anmeldelserne lidt anerledes. Begrebet hedder CAWPILE og er en forkortelse for characters, atmosphere, whiting style, plot, intrigue, logic og enjoyment. Jeg vil i denne sammenhæng bruge danske begreber i min anmeldelse så det istedet bliver KASPILB (ikke så fansy).

Nederst i anmeldelsen er der et tilfældig citat fra bogen. Citatet er udvalgt fuldstændig tilfælgig ved at jeg har slået tilfældig op i bogen.

Handling: Tue vokser op på en gård for enden af en grusvej et stykke uden for Skive. På gårdspladsen løber en flok hunde vildt omkring. Finanskrisen kradser, landbruget er presset, og Tues familie er presset i særdeleshed. Faren prøver desperat at holde sammen på stumperne og gældsætter sig hos sin bror, mens moren drømmer om den store gevinst og forsvinder ind i sin egen verden af forførende internetkasinoer.

Karakterer: Det er ret interessant personer, som virker uhyggelig troværdige.

Atmosfære: Beskrivelsen af atmosfæren er fænomenal, og jeg var på intet tidspunkt i tvivl om hvilken stemning der var i bogen. Alt er forklaret på en måde så jeg bare kunne fornemme lugten i det triste barndomshjem.

Skrivestil: Der er en grund til, at Thomas Korsgaards foreløbig to bøger bliver anbefalet over alt. Han skriver fremragende, og endnu mere imponerende er det, at han kun var 21 år da denne bog blev udgivet. Alt er skrevet med en blanding af tristhed og humor, og med få ord er man inde i den historie som bliver fortalt.

Plot: Jeg synes handlingsforløbet eller plottet fungere rigtig godt. Man følger jo en dreng opvækst fra han er mindre til han skal i gymnasiet. Det er smart af forfatteren at begynde historien, da familien bliver ramt af den sorg at moren fødder et dødfødt barn. Det er der, det for alvor begynder at gå ned af bakke, men man rammes også allerede af familiens elendig i første kapitel 1, da huset er blevet invaderet af rotter. Scenen er sat og man ved som forfatter, hvor man er – genialt.

Intriger: Er nok den af begreberne i denne anmeldelse som jeg synes er sværest at forstå. Derfor så jeg lige klip på Youtube omkring det, og der menes, det som gør, at jeg har lyst til at læse bogen. Jeg var vild med historien, men der er steder i bogen som jeg husker bedre end andre, f.eks. rotterne i huset, morens ludomani, konfirmationen og Tues had ved at gå i skole.

Logik: Her menes, hvordan jeg synes historien hænger sammen rent logisk. Dette kan f.eks. være vigtigt, hvis der bare er noget som ikke virker logisk i forhold til det vi tidligere har fået at vide. Jeg synes historien virker meget logisk. Der er ikke noget som virker utroværdig eller hvor jeg tænker det kunne ikke være sket.

Bedømmelse: Jeg elsker når, jeg finder bøger som bare imponere mig, og hvor jeg bare har lyst til at fortælle alle om, hvor god en oplevelse det var at læse denne bog. Sådan havde jeg det med Hvis der skulle komme et menneske forbi. Jeg var virkelig dybt imponeret, og jeg vidste, at jeg hurtigst mulig skulle have fat i 2’erne En dag ville vi grine af det, det fik jeg heldigvis, da jeg havde vagt på et bibliotek som havde den imellem 14 dags lån. Så helt klart 5 store stjerner.. 

Tilfældig Citat:Er du nu her igen, Tue? Det var godt nok hurtigt.” s.189, linje 12.

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s