Tags

libra

Library Comic kan du finde en masse bibliotekshumor, men måske er det mest sjovt for bibliotekarer

Siden jeg begyndte på uddannelsen som bibliotekar har jeg virkelig hørt mange forskellige kommentarer til biblioteksfaget, så derfor vil jeg i dette indlæg fortælle lidt om de fordomme jeg har hørt og fortælle lidt om, hvad en bibliotekar egentlig laver. For nej vi drikker ikke kaffe dagen lang og læser alle bøgerne på biblioteket.

En af de kommentarer jeg hørte for et års tid siden overraskede mig meget, det var en jeg kendte som ikke vidste at bibliotekar var noget man uddannet sig til -jo det er det. Jeg har fået uddannelsen på et noget anerledes måde end andre, da jeg har læreruddannelsen, og så har taget 1 år bachelor og 2 år kandidat – ja det er en universitetsuddannelse. På den almindelig måde begynder man med en bachelor i Informationsvidenskab og Kulturformidling på 3 år, så kan man vælge at blive Biblioteks DB’er hvor det tager yderlig et halvt år eller man kan vælge at tage en kandidat på 2 år, og så har man betegnelsen cand.scient.bibl.

En af de ting jeg så også har oplevet mange spørge mig om, hvad laver I egentlig på sådan en uddannelse, mange tror vi kun lærer at sætte knold i nakken og sige ”Syss” til de larmende lånere. Det gør vi altså ikke. Man lærer meget om databaser, om kulturformidling på forskellige institutioner og kildekritik og meget mere.

Når man så arbejder på et bibliotek er det først der mange komiske kommentarer om ens arbejde dukker op, for hvad laver vi egentlig på et bibliotek, når de fleste er selvbetjent? Jo, bøgerne kommer jo ikke fra A til B af sig selv, når du reserver en bog bliver den ikke bare tryllet op på hylden, bøgerne kommer heller ikke af sig selv, og biblioteket oprydder heller ikke sig selv. Vi som bibliotekar har ansvaret for den daglige drift så du faktisk kan komme ind på biblioteket uden at falde i bøger. Deruodver bruges der tid på arrangementer, betjening af låner osv. En af de ting som jeg ofte oplever at låner har en ide om, det er at bibliotekarerne på et bibliotek har læst ALLE bøgerne, og nej det har vi ikke. Jeg læser mange bøger, men det er altså ikke en forudsætning for at være bibliotekar at man har læst bøger. Jeg synes det er en god ide, at have lidt kendskab til hvad der rører sig i bogverden, men det vigtigste er egentlig at man ved som bibliotekar, hvordan man skal finde bøgerne, da vi er uddannet informationsspecialister.

Det var mit lille bidrag til det at være bibliotekar, der er selvfølgelig meget mere ved det både det sure og det søde, for man arbejder med mennesker som ikke altid er lige tilfreds når de kommer på biblioteket, men andre gange oplever man også låner som simpelthen er så glade for ens hjælp.

Reklamer