Tags

,

Dagens anmeldelse er i en genre som jeg aldrig før har anmeldt. Det er en bog som virkelig sætter tankerne igang. PS der vil komme antydning at et politisk synspunkt afslutningsvis i anmeldelsen, håber folk overlever det.

Forlagets beskrivelse..

Nour levede et sorgløst storbyliv i Damaskus. Hun kørte på arbejde i egen bil og drak cocktails med veninderne, indtil syrerne i 2011 begyndte deres oprør mod præsident Bashar al-Assad.

Revolutionen forvandlede Syrien til et land i borgerkrig og forandrede Nours liv for altid. Hvor solen græder er Puk Damsgårds på én gang gribende og rædselsvækkende fortælling om at kæmpe for frihed og forfølge sin revolutionsforelskelse på trods, men også om, hvad der sker, når kampen for at holde sig i live overskygger længslen efter demokrati.

Puk Damsgård er den danske journalist, der har rejst mest i Syrien. Bogen er hendes personlige beretning om at blive smuglet over grænsen for at rapportere fra et land i opløsning og om mennesker, hvis liv er i en permanent undtagelsestilstand. Vi møder blandt andre den heroiske og lattermilde læge Dr. Kassem og den unge Mohannad, der modvilligt er draget i krig, mens han drømmer om at blive gift med sin elskede. Men først og fremmest følger bogen storbykvinden Nour, der i en frihedsrus engagerer sig i det syriske oprør, som ender med at blive hendes livs mareridt.

Hvor solen græder tager læseren med på en sjælden rejse ind bagfrontlinjerne i en krig, hvor mere end 150.000 mennesker er blevet dræbt, og millioner er sendt på flugt.

Bedømmelse..

Bag emnetallet 98.214 på forsidens ryg gemmer sig emnet “Syriens historie” Jeg har ofte hørt om Syriens problemer i Nyhederne og Tv-Avisen, men har på en måde sidet pasivt og lyttet for det er jo så langt væk og ikke mindst svært at forstå. Puk Damgård kender de fleste nok fra Dr1 dækning af Mellemøsten, hun er forfatter til denne bog, hvor hun beretter om hvad hun ser og oplever i Syrien under den lange kamp for et nyt Syrien. I løbet af bogen bliver det mere og mere tydeligt at hvad der var meningen med krigen er vanskeligt at få øje på: “Et oprør, der ikke kunne organisere sig med én stemme, der ikke kunne holde sig fra modbydelige metoder og alliancer med banditter og islamister, og ikke havde formået at skabe et bedre alternativ til diktatoren (s.246).

Puk Damgård evner i denne bog, at gøre en kompliceret og svær konflikt nogenlunde forståelig selvom man ikke sidder med den største viden om Mellemøsten og den kultur som hersker i området. Det er en vanskelig konflikt, men igennem de forskellige mennesker som vi møder i historien får man et bedre indtryk af situationen som er meget forskellige personerne imellem. I bogen følger man ofte den moderne kvinde Nour som igennem bogen også udvikler sig til ikke længere at kunne se, hvad meningen egentlig er med konflikten.

Puk Damgård fokusere meget på Vestens manglende indblanding i konflikten. Som jeg indledningsvis skrev havde jeg ofte set yderst passiv til når der nu igen var noget om Syrien. Da jeg læste dette i bogen “Derfor undrede jeg mig over, at jeg aldrig i danske eller udenlandske medier havde set en psykolog tale om, hvad det ville sige at være flygtning eller vokse op under belejring..s. 227”

I øjeblikket er der stor fokus på alle de flygtninge som kommer til Europa fra Syrien, og efter at have læst denne bog har jeg i hvertfald fået større indsigt i hvad de kommer fra – og så er det nok lidt svært at tro på at regeringens skræmmeplanner vil have indflydelse på folk der har mistet alt og bliver forfulgt (PS håber ikke nogen føler sig stødt over min lille politiske kommentar)

Afslutningsvis vil jeg opfordre alle til at læse denne bog, det er ikke en hyggelig bog, og heller ikke en man læser på en eftermiddag, for den er hård og tung at komme igennem, men ond dig selv at læse den.

4/5

Hvor solen græder

Reklamer